FORAJE PUTURI, cum se execută foraje puturi de apa profesionale
Acest subcapitol se referea la executia de foraje puturi de apa folosind tehnologia cu circulatie directa de noroi. Este cea mai des intalnita tehnologie de foraj si presupune recircularea unui noroi de foraj in gaura sapata, in acest mod se formeaza o turta de noroi in interiorul gaurii de sonda care va crea o presiune pe peretele gaurii de sonda iar acest lucru va prevenii prabusirea peretelui gaurii de sonda. Stabilirea locului unde se va executa forajul de apa.
Beneficiarul se va consulta cu sondorul șef și vor stabili unde se va executa forajul de apa, bineînteles beneficiarul decide locația, dar trebuie ținut cont, dacă se poate monta instalația și executa puțul de apa acolo unde se dorește de catre beneficiar. În cazul în care, terenul pe care se dorește execuția puțului de apa este în pantă, dacă executați puțul la baza pantei, o să plătiți mai puțin. Dacă se execută la vârful pantei, diferența de nivel dintre bază și vârful pantei trebuie forată și nu vă va aduce nici un beneficiu, doar un cost. Forarea putului cu diametrul de 150 mmIn prima faza, forarea putului de apa se va face cu o sapa de foraj cu diametrul de 150 mm pentru a indentifica litologia traversată și se vor recolta probe de sita pentru a se indentifica stratele acvifere, practic se va face o cercetare a solului. Prin această operatiune se poate identifica rapid dacă există strate acvifere sau nu, in cazul în care nu există strat acvifer, dacă executantul folosește acest mod de lucru, costurile ce o să le platiți vor fi mult mai reduse deoarece se economiște mult timp, energie, combustibil. Largirea putului de apa la diametrul finalÎn funcție de diametrul de tubare se va alege diametrul de lărgire, astfel încât diametrul de lărgire să fie mai mare cu minim 150 mm decât diametrul de tubare, gaura lărgita trebuie să fie curată, în caz contrar nisipul cuarțos nu va împacheta filtrele cea ce va duce la un puț ce nu va putea fi utilizat corespunzator de bine, Introducerea tubulaturi PVC daca se executa foraje puturi profesionale, automat trebuie sa se foloseasca o tubulatura fabricata pentru speciala pentru foraje de apa potabila si anume tubul din pvc albastru cu filet si filtru de fabrica, nu tevi de canalizare sau tuburi pentru cabluri pe post de tubulatura.
Tubarea forajului de apa profesional se face doar cu tubulatură albastră PVC cu filete, cu fante tip screen ce au suprafața activă între 4 – 7% sau fante tip Johnson cu suprafața activă 20-30%, diametrul fantelor se va alege de către specialist în funcție de proiect, precum și clasa de rezistență a tubulaturii, absolut necesară pentru a face față presiunii litostatice.
O alegere greșită a fantelor conduce la diminuarea debitului ce poate fi exploatat și la costuri mai mari de pompare. Dacă se alege o fantă prea mare, nu se poate pune nisip cuarț cu diferite granulometri 0,8 – 2 mm, 1 – 2 mm, 1,5 – 2 mm, 1 – 3 mm iar apa extrasă va fi plină cu nisip. Iar dacă fanta aleasă e prea mică în timpul tubării există riscul major ca acestea să fie colmatate, rezultând scăderea drastică a debitului ce poate fi exploatat.Introducerea nisipului cuartos In zona filtrelor se va introduce nisip margaritar, introducerea se va face în mod controlat, granulometria acestuia stabilinduse de către executant, acestă alegere fiind extrem de importantă, doarece un foraj ce nu are nu are pietris margaritat dupa executie putului, va crea mari probleme, forajul de apa in exploatare va pompa nisip din acvifer. Pietrisul, margarital are rolul de filtrare, practic se crează un filtru natural, și dacă nu va ajunge în zona filtrantă, tot efortul de până la acel moment este în zadar. Dacă forajul în exploatare generează nisi pompa sumersibila se strică, aspersoare se înfundă, picurătoarele se înfundă. Introducerea pitrisului se face cu găleata sau cu roaba controlat foarte incet deoarece există riscul de podire, de exemplu dacă filtrul este în intervalul 54 – 60 m și podirea se poate face la 40 -45 m, filtrul nu va fi împachetat, iar dumneavostră o să aveți un puț cu prea mlt nisip.
Decantorul putului sau pisa de fund
Decantorul putului sau pisa de dund este un tub pvc neperforat ce se introduce în partea de jos a forajului put de apa, acesta are rolul de a colecta particulele foarte fine de nisip si mal ajunse în interiorul forajului, este forarte important ca forajul să fie prevazut cu acest decantor, deoarece dacă se pune doar filtru, pana jos particulele fine de nisip sau mal, vor ajunge in scurt timp un fata fantelor de preluarea apei din panzele freatice se vor decanta gravitațional și vor obtura fantele tubulaturii, iar debitul va începe să scadă destul de des si tot odata apa va fii sustras cu cantitati micii de nisip fin. Întreținerea si mentenanta puțului prevăzut cu decantor se face mai rar, deoarece durează mai mult până se umple decantorul și apoi se trece la obturarea filtrelor, dacă executantul ales prevede și decantor costul de întreținere a puțului pe termen lung scade, operațiunea de denisipare a putului realizându-se la intervale mult mai mari de timp teoretic poate dura si 6-7 ani .
Suprafață necesara pentru forarea unui put
Suprafața necesară depinde de utilajul ce va fi folosit la forarea putului de apa, în general un spatiu de 6 m lațime x 6 m lungime e suficient, iar unde se va fora trebuie să fie o înaltime liberă de 8 m, deoarece trebuie să se ridice turla când se forează și se tubează. Bineînteles că utilajul nu se transportă cu turla deschisă, pe unde trece utilajul e suficient un spatiu de 2 m. Dacă aveți un spatiu mai mic, sau îngust, este obligatoriu să comunicați executantului ales acest aspect, pentru a vedea dacă utiajul lui poate să ajungă la locația dorită. Apelează la specialiști atunci când dorești să execuți un puț de apă, deoarece un puț de apă executat greșit nu se mai poate repara. Un foraj cu nisip vă va creea multe probleme, va înfunda filtrele, va distruge turbinele pompei submersibile, va înfunda aspersoarele. Plus ca va trebui sa faceți alt puț. Sunt multe probleme care apar atunci când puțurile sunt executate de amatori. Executăm foraje profesionale care necesită mentenață minimă, deoarece procesele și materiale pe care le folosim sunt de calitate.